reklama

Čínský prezident, kvůli jehož návštěvě byly nasazeny tisíce policistů, se dnes projel v otevřeném terénním vozidle kolem asi tří tisíc vojáků čínské armády. "Pozdrav všem soudruhům," zvolal z vozu prezident, oděný i přes horko v upnutém černém saku. Součástí přehlídky byla armádní bojová vozidla i helikoptéry.

Si Ťin-pching přicestoval do Hongkongu poprvé od svého nástupu do funkce v roce 2012. V sobotu přitom uplyne dvacet let od přechodu této bývalé britské kolonie pod správu Pekingu. V den výročí nastoupí do funkce nová správkyně této zvláštní administrativní oblasti, příznivkyně Pekingu Carrie Lamová.

Návštěvu čínského prezidenta provázejí přísná bezpečnostní opatření, čekávají se totiž masové protesty demokratické opozice. Policie před příletem prezidenta zatkla několik známých demokratických aktivistů, kteří protestovali proti stále větším zásahům do politického života Hongkongu čínskou vládou.

Peking před 20 lety Hongkongu slíbil vysoký stupeň autonomie podle pravidla "jedna země, dva systémy" - vlastní právní systém či práva jako je svoboda shromažďování a projevu. Ta jsou ale na tomto území s asi sedmi miliony obyvatel porušována.