Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN kritizuje Saúdskou Arábii: Chcete zavřít Al-Džazíru? To je omezování svobody slova

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Dauhá - Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna kritizuje Saúdskou Arábii a její spojence, ža požadují po Kataru uzavření televize Al-Džazíra. Podle něj jde o útok na svobodu slova.

Čtveřice zemí požaduje uzavření Al-Džazíry kvůli tomu, že podle nich podporuje radikální islamisty. Televize obvinění odmítla s tím, že dává prostor všem stranám, a uvedla, že bude pokračovat ve svém nezávislém zpravodajství. Al-Džazíra má ve světě na 80 poboček, Saúdská Arábie a Jordánsko její pobočky ve svých zemích v nynější krizi uzavřely.

"Ať už se na ni díváte, či ne, ať se vám líbí, nebo nelíbí, ať souhlasíte s jejími postoji, či ne, vysílání Al-Džazíry v arabštině i v angličtině je legitimní a má miliony diváků. Požadavek, aby byla souhrnně uzavřena, je podle našeho názoru nepřijatelným útokem na svobodu vyjadřování," uvedl Rupert Colville.

Al-Džazíra vyvolává už od svého vzniku v roce 1996 značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ. Neváhá kritizovat ani autoritářská vedení některých arabských zemí.

Státům kolem sunnitské Saúdské Arábie se nelíbí ani styky Kataru s šíitským Íránem, který Rijád považuje ze hlavního rivala v regionu. Podle některých analytiků je ale za diplomatickou krizí obava Saúdské Arábie o její dominantní postavení v regionu, které Katar začal v poslední době ohrožovat.

Témata:  TV Al-Jazeera OSN (Organizace spojených národů) Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy