reklama

Arabská televize sídlící v Kataru upozorňnuje především na výsledky českých parlamentních voleb. Ty prý ukazují vzrůstající protiislámské tendence. "Islám se stal důležitým tématem pro českou národní politiku, a to i přes to, že v ČR žijí jen 0,02% muslimů. Do parlementu se tak dostala strana, která postavila svoji kampaň na heslech 'Ne islámu! Ne terorismu!'," píše Al-Jazeera.

Televize se dále obává toho, že povolební situace, kdy se nikomu nechce do vlády s "populistickým agromagnátem" Andrejem Babiše. To prý může dát prostor pro vládnutí hnutí ANO s SPD Tomia Okamury.

"Někteří pražští muslimové se obávají, že tyto okolnosti mohou vést ke spojenectví ANO a SPD, jejichž politika je jednoznačně proti uprchlíkům," píše médium a připomímá Babišův výrok, že "nechce mít v České republice to, co mají Belgičané v Bruselu".

Podle Al-Jazeery už kvůli protimuslimské síle v parlamentu někteří vyznavači islámu raději utekli. "Spousta mých přátel odtud odešla. Islamofobie v tom vždy hrála roli. Když ne hlavní, tak vedlejší určitě," řekl pro televizi jeden z Palestinců žijící v Praze.

Islám byl podle arabské televize v České republice již dříve omezovaný: "Islám je sice v ČR uznáván jako náboženství, ale věřící jsou omezeni v několika základních právech, která mají jiná náboženství, včetně práva zakládat školy nebo provádět náboženské obřady na veřejných prostranstvích."

K tomuto názoru se přidal i jeden z českých muslimů: "Většina muslimů žijících v Česku jsou doktoři, inženýři, programátoři, apod. Navzdory tomu se snaží některé politické síly změnit naše práva a vymýtit islám."

Katarská stanice se snaží najít pozitivum v tom, že i kdyby došlo na koalici hnutí ANO a SPD, měla by to složité se zakazováním náboženství, což potvrdil i pro česká média předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který prohlásil, že nikdo nemůže zakázat svobodu vyznání a náboženství.

I tak je prý islám v České republice v kleštích a bude to nejspíš horší. Al-Jazeera připomněla několik útoků na muslimy v ČR včetně útoku na ženy koupající se ve veřejném bazénu v burkinách.

Článek Al-Jazeery také připomněl výzkum Harvardské univerzity, podle které vykazovali Češi "nejvyšší míru imlicitní rasové zaujatosti" v celé Evropě. To prý pomáhá krajně pravicovým stranám dostávat se do parlamentu a tohoto faktu měl využít také prezident Miloš Zeman, který kritizoval přijímání uprchlíků, aby se mu zvýšila popularita.

Jedním z problémů, kterým Česká republika trpí a který by vysvětloval nenávist k muslimům, jsou dezinformační kampaně. "Česká republika se stala obětí destabilizující dezinformační kampaně z Kremlu, která má za úkol obrátit Čechy proti demokratické politice západních států ve prospěch neliberálních autokratů," píše se v příspěvku.

Organizace HateFree objevila podle Al-Jazeery na 100 nepravdivých zpráv o muslimech za posledních několik let. To je důvod, proč se ani muslimové sami nediví, že jsou proti nim lidé zaujatí. "Na každém rohu, v každé televizi a v každých novinách vidíte zprávy, které vyvolávají strach. Proto se nedivím, že se lidé bojí," řekl pražský Palestinec.