Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Si v Berlíně slavnostně otevřeli nový pavilon zoo pro pandy

Panda, ilustrační foto
Panda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová a čínský prezident Si Ťin-pching dnes v Berlíně slavnostně otevřeli nový pavilon pro pár pand velkých z Číny. Jeho vybudování přišlo na deset milionů eur (261 milionů korun). O pandy usiluje také pražská zoo.

"Doufám, že se brzy zabydlí v novém domově a jednoho dne budou mít třeba i mladé," řekl dnes Si před pavilonem zoo.

Samička Meng-meng a její partner Tiao-čching se mohou podle čínského prezidenta stát velvyslanci společného přátelství. Za dva sympatické diplomaty označila pandy ve věku tří a sedmi let také německá kancléřka. "Berlíňané mají zcela zvláštní vztah k medvědům a velké srdce pro ně," poznamenala s tím, že německá metropole má medvěda i ve znaku.

Samička Meng-meng a její partner Tiao-čching do Berlína přiletěli 24. června a od té doby se aklimatizovali v zoologické zahradě v západní části německé metropole. Ta je na pandy zvyklá, už v letech 1980 až 2012 zde žil samec Pao-pao, který se dožil 34 let, a byl tak považován za nejstarší v zajetí žijící pandu.

Na rozdíl od tohoto samce bude nový párek žít ve zcela novém pavilonu za zhruba deset milionů eur. Právě jeho výstavbu kritizovali němečtí ochránci zvířat, podle nichž by se peníze daly využít lépe, třeba na přestavbu některých stávajících pavilonů, které jsou podle nich pro zvířata nedostačující.

Dalších asi 900.000 eur (23,5 milionu korun) ročně bude berlínská zoo za pandy platit Číně, v jejímž majetku zůstávají. Německá metropole je má pouze zapůjčené, zatím na 15 let. I případná pandí mláďata budou patřit Pekingu.

Čína využívá pandy v rámci diplomacie. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. Před časem čínský prezident slíbil pandu například Finsku. V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan.

Témata:  Angela Merkelová Si Ťin-pching 1 zvířata

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy