Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech na Rakku od června zahynulo 224 civilistů

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Damašek - Letadla koalice v čele s USA poskytují podporu arabsko-kurdským jednotkám, které tuto dobývají poslední větší baštu Islámského státu (IS). Podle SOHR si nálaty na syrskou Rakku od začátku června vyžádaly 224 obětí mezi civilisty.

Podle britského listu The Guardian arabsko-kurdská koalice očekává, že boje s radikály o Rakku potrvají přes nedávný postup do centra ještě tři měsíce.

Bojovníci koalice pronikli do historického jádra Rakky v pondělí. Koalice vybombardovala dva zhruba 25metrové úseky starobylé zdi, která celkově měří asi 2,5 kilometru. Právě zničení části hradeb umožnilo bojovníkům proniknout do města a zároveň se vyhnout nastraženým náložím a odstřelovačům IS.

Ve městě je uvězněno asi 60.000 civilistů. Americký dobrovolník bojující po boku kurdských jednotek Paul Hatfield řekl britskému listu The Guardian, že město zažívá až 50 náletů denně. "Vidíme také mnoho bomb nesených bezpilotními letouny," dodal.

Skupina SOHR uvedla, že mezi 224 zabitými civilisty od 6. června je 38 dětí a 28 žen.

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.