reklama

Oznámila to rozhlasová stanice Echo Moskvy. Verdikt mu v půli června odvolací soud zmírnil z původních z 30 na 25 dnů.

Navalnyj zorganizoval 12. června protestní demonstraci proti korupci v centru Moskvy. Účast mu ale dopřána nebyla, zatčen byl hned při odchodu ze svého bytu. Při mítinku policie zadržela stovky dalších lidí.

Podobný protest pořádal Navalnyj už letos v březnu, kdy v Moskvě vyšlo do ulic několik desítek lidí. Zadržen byl i tehdy a soud ho poslal za mříže na 15 dnů. Protože v červnu přečin podle soudu zopakoval, byl verdikt původně dvojnásobný.

Před propuštěním Navalného na svobodu provedli policisté razie ve Fondu boje s korupcí. Policejní zásahy jsou hlášeny z Čeboksar, Kazaně, Astrachaně, Vologdy, Permu a řady dalších ruských měst.

Při moskevské razii policisté ve čtvrtek několik osob zadrželi. Byl mezi nimi i spolupracovník Fondu boje s korupcí Alexandr Turovskij, který se podle agentury Interfax odmítl legitimovat. Policisté ho zbili tak, že musel být s otřesem mozku hospitalizován. Dnes policie Turovského odvezla k výslechu. Vedení nemocnice novinářům sdělilo, že pacient se přes noc uzdravil.

Policejní zásahy v odbočkách Fondu boje s korupcí dávají ruská opoziční média do souvislosti s velkou agitační akcí, kterou chce Navalného organizace spustit v příštích dnech. Hlavní součástí má být rozdávání první série předvolebních letáků, které nechal vůdce ruské opozice vyrobit jako součást kampaně před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok. V Moskvě mají být už v sobotu letáky rozdávány ve všech stanicích metra.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu v procesu okolo údajného okradení lesnického podniku Kirovles. V květnu verdikt potvrdil odvolací soud. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat. Navalnyj své soudní procesy označuje za politické a zastavit kampaň odmítá. Rozhodnutí ruské justice chce napadnout u Evropského soudu pro lidská práva.