Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz jaderných zbraní na půdě OSN podpořilo 122 zemí, Česko je proti

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York – Celkem 122 států dnes na půdě OSN podpořilo celosvětový zákaz jaderných zbraní. Informovala o tom agentura AP. Dohoda začne platit, jakmile ji ratifikuje nejméně 50 zemí.

Ujednání, které nyní čeká ratifikační proces, nebude mít žádný praktický právní dopad na státy, které jaderné zbraně vlastní. Země, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, jednání bojkotovaly.

Dohoda je chápána jako součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení. Smluvní strany, tedy státy, které se rozhodly k úmluvě přistoupit, se zavazují, že nikdy a za žádných okolností nebudou o jaderné zbraně usilovat, nebudou je skladovat a neumožní transport takového arzenálu přes své území. Rovněž slibují, že jaderné zbraně nikdy nepoužijí a ani nikdy neprovedou žádný test jaderné zbraně.

Jaderné mocnosti s dohodou nesouhlasí, poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Zmíněné mocnosti proto také loni hlasovaly proti návrhu začít jednání. Postoj států s jaderným arzenálem podpořila i Česká republika, která mimo jiné své hlasování proti jednání zdůvodnila tím, že proces bez podpory nukleárních velmocí ničemu nepomůže.

Myšlenku světa bez nukleárních zbraní v roce 2014 iniciovala malá skupina států včetně Irska či Rakouska; Valné shromáždění OSN pak loni v prosinci dvoutřetinovou většinou vyslovilo souhlas se začátkem jednání.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy