Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady v Rusku zatkly stovku příznivců opozičníka Navalného

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské úřady nechaly pozatýkat zhruba stovku stoupenců disidenta a opozičního blogera Alexeje Navalného. Podle agentury AFP jich nejméně 70 bylo zatčeno v Moskvě, další tři desítky ve zbytku země.

Policie je zadržela, když rozdávali předvolební letáky kolemjdoucím. Navalnyj chce ve volbách plánovaných na příští rok kandidovat na prezidenta.

"Zhruba 70 lidí bylo zatčeno v hlavním městě za narušování veřejného pořádku," oznámila moskevská policie. Nejméně 30 dalších lidí potkal stejný osud v dalších ruských městech, informovala nevládní organizace OVD-Info, která monitoruje počty zatýkaných osob při demonstracích v Rusku.

Úřady se snaží Navalnému v kampani všemožně bránit. Navalnyj v pátek opustil moskevské vězení, kde si odpykával trest za opakované porušování zákonů o pořádání demonstrací.

Odsouzen byl i v únoru, a to k pětiletému podmíněnému trestu kvůli tomu, že okradl lesnický podnik Kirovles. V květnu verdikt potvrdil odvolací soud. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy