Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na amerického velvyslance v ČR byl jmenován podnikatel Stephen King

Velvyslanectví: USA
Velvyslanectví: USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington/Praha - Bílý dům v pondělí zveřejnil seznam kandidátů na velvyslanecké posty. Na nového amerického ambasadora v Česku je navržen podnikatel z Wisconsinu Stephen (Steva) King.

Stephen King, který používá ve svém životopise jméno Steve King, v současnosti působí jako výkonný ředitel centra pro profesionální rozvoj na obchodní škole při univerzitě v Madisonu (stát Wisconsin). Letos v květnu se objevila mylná informace, že novým americkým velvyslancem v ČR se má stát kongresman z Iowy Steve King. Ten ale záhy popřel, že by s americkým ministerstvem zahraničí jednal o diplomatickém postu v Praze.

Nominace ještě musí potvrdit americký Senát. O jménu nového velvyslance v ČR se začalo spekulovat v médiích loni v listopadu poté, co byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump.

Předchozím velvyslancem v Česku byl od září 2014 Andrew Schapiro, jehož jmenoval bývalý americký prezident Barack Obama. Schapiro už dnes nominaci Kinga komentoval na twitteru: "Gratulace a vše nejlepší Stephenovi Kingovi, nominovanému na velvyslance USA v ČR. Není lepší zaměstnání než reprezentovat USA v Praze."

O místo velvyslankyně v Praze loni krátce po vítězství Trumpa ve volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína. To velmi přivítal český prezident. Trumpova první manželka ale nakonec podle Miloše Zemana tuto funkci odmítla s tím, že by to bylo příliš pracovně náročné.

Témata:  Velvyslanectví USA 1 Česká republika USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy