Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah ruského opozičního politika Borise Němcova dostal 20 let, prokurátorka žádala doživotí

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Zaur Dadajev, který byl usvědčen z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, dpstal 20 let vězení. Prokurátorka přitom pro Čečence žádala doživotí. Čtveřice spolupachatelů si má odpykat tresty od 11 do 19 let.

Porota vojenského soudu shledala 29. června pětici Čečenců vinnými z úkladné vraždy kritika Kremlu. Zaur Dadajev je považován za vykonavatele vraždy, jejíhož objednavatele se dosud nepodařilo vypátrat.

Obviněné bratry Anzora a Šadida Gubaševovy a dále Chamzata Bachajeva a Tamerlana Eskerchanova, kteří podle obžaloby zajistili zbraň a Němcova před vraždou sledovali, porota označila za spolupachatele.

Dadajev podle vyšetřovatelů zabil Němcova na mostě přes řeku Moskvu na dohled od Kremlu půl hodiny před půlnocí 27. února 2015. Usmrtil ho šesti výstřely z pistole. Podle vyšetřovatelů byl šestým spolupachatelem Beslan Šavanov, který se později při zatýkání v Čečensku vyhodil do povětří trhavinou.

Němcovovi přátelé mají podezření, že vražda byla zosnována v okolí vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova.

Témata:  Boris Němcov Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.