Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn zveřejnil první dokumenty k postojům pro brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda dnes zveřejnila první tři dokumenty, které se týkají plánů na dohodu s Bruselem o klíčových otázkách odchodu země z Evropské unie. Londýn předpokládá, že kvůli co nejpoklidnějšímu brexitu budou nutná přechodná období.

Dokumenty se věnují budoucí spolupráci s Evropským společenstvím pro atomovou energii (Euratom), přechodným obdobím pro finanční a majetkové operace a hladkému ukončení jurisdikce Soudního dvora Evropské unie, informoval server DigitalLook. Unie už vydala podobných dokumentů devět, na které nyní žádá od Londýna odpověď.

Spojené království chce zachovat širokou úroveň spolupráce s Euratomem, který podle doporučení Bruselu bude muset opustit, neboť smlouvy o tomto společenství a EU jsou právně provázané. "Je jasné, že Británie a Euratom mají značný zájem na zajištění budoucí blízké spolupráce," uvádí dokument.

Londýn chce, aby soudní dvůr již neřešil případy, které nedostal k posouzení před datem odchodu. A to i tehdy, když se dotčená záležitost týká členského nebo výstupového období Británie.

"Rozsah a trvání brexitových přechodných období může být odlišný pro různé druhy majetkových (operací) a agentur," citovala agentura Reuters postoj britské vlády. Kabinet premiérky Theresy Mayové je také připraven náležitě zvážit práva Evropské investiční banky,.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy