Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tělo zesnulého Liou Siao-poa bylo zpopelněno, Berlín nabízí jeho ženě azyl

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Peking - Tělo zemřelého nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa bylo dnes ráno místního času zpopelněno. Sdělilo to vedení města Šen-jang na severovýchodě Číny, kde byl disident po propuštění z vězení léčen. Obřadu se zúčastnila disidentova rodina a přátelé.

Liou Siao-po si od roku 2009 odpykával 11letý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08 volal po respektování lidských práv a zavedení pluralitního systému. Koncem června byl propuštěn z vězení po diagnóze rakoviny jater v konečném stadiu. Ve čtvrtek nemoci podlehl.

Liouova žena a další příbuzní byli doposud pod přísným dohledem čínských bezpečnostních orgánů a prakticky odříznuti od kontaktu s vnějším světem.

Představitel městské vlády Čang Čching-jang podle agentury Reuters rovněž prohlásil, že vdova "Liou Sia je volná".

Německo nabídlo, že by vdově poskytlo útočiště. Kancléřka Angela Merkelová v pátek večer uvedla, že Německo se bude dál snažit prosadit "humanitární řešení" situace, tak aby Liou Sia mohla opustit domácí vězení a odjet do některé ze zahraničních zemí podle své volby.

Témata:  Liou Siao-po Čína Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.