Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další kolo jednání o brexitu začíná. Londýn chce pro odchod z EU žádat přechodné období

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Další kolo jednání mezi Londýnem a Bruselem o brexitu začne v pondělí. Vláda britské premiérky Theresy Mayové je stále víc přesvědčena, že součástí odchodu země z Evropské unie by mělo být přechodné období.

V novém vyjednávacím týdnu půjde především o otázky migrace a volného pohybu osob, hranic mezi britským Severním Irskem a unijní Irskou republikou a výše britských závazků vůči unijnímu rozpočtu.

"Před pěti týdny byla myšlenka přechodného období nová. Teď zjišťujeme, že spousta lidí kolem vládního stolu souhlasí s tím, že nějaké přechodné období bude," uvedl britský ministr financí Philip Hammond v rozhovoru pro BBC.

"Vláda maximalizuje naše vyjednávací nástroje tak, abychom pro Británii vyjednali co nejlepší podmínky," dodal Hammond.

Délka přechodného období má záviset na tom, jak dlouho bude trvat vytváření nového systému daní a migrace. "Mělo by to ale být pevně dohodnuté období, které bude přinejmenším dvouleté," řekl ministr financí.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy