Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zvažuje přechodné období pro volné cestování občanů EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britové opustí EU na jaře 2019, ale volné cestování osob z Evropské unie do Velké Británie by mohlo být možné ještě nejméně dva roky poté. V Bruselu se tento týden uskutečnilo druhé kolo vyjednávání o konkrétních podmínkách "rozvodu".

Britové o odchodu z EU rozhodli v referendu loni na konci června. Jedním z důvodů byl přitom právě zájem omezit počty lidí z jiných států unie, kteří do Británie přicházejí žít a pracovat.

Někteří členové vlády premiérky Theresy Mayové, včetně například ministra financí Philipa Hammonda, prosazují domluvu s EU na přechodných obdobích ve snaze chránit před dopady brexitu britské hospodářství a dát jistotu firmám a podnikatelům.

Podle britských The Times má být součástí Hammondových plánů také dvouleté období, kdy by cestování občanů z EU do Británie fungovalo podle stávajících pravidel. Britský deník The Guardian cituje vysoce postavený zdroj, který hovoří dokonce možná až o čtyřech letech.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy