Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukašenko přijel do Kyjeva, s Ruskem prý nespolupracuje

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Foto: kremlin.ru

Kyjev - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes přijel do v Kyjeva rozptýlit obavy, že je na straně Ruska. S ukrajinským hostitelem Petrem Porošenkem bude jednat o dvoustranných vztazích a hlavně o krizi v Donbasu. Ukrajině se nezamlouvají velké vojenské manévry Západ 2017.

Manévry Západ 2017 uspořádá ruská a běloruská armáda. Kyjev má stejně jako západní státy podezření, že ruské ozbrojené síly po ukončení cvičení zanechají na běloruském území část své výzbroje.

Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dnes na facebooku napsal, že Rusko může cvičení Západ 2017 zneužít proti Ukrajině i proti Evropě. "Manévry jsou mimořádně mohutné a mohou se stát začátkem agrese nejen proti Ukrajině, ale i proti kterékoli jiné evropské zemi, která má společné hranice s Ruskem," napsal ministr.

Velitel amerických jednotek v Evropě generál Ben Hodges agentuře Reuters řekl, že spojenci z NATO budou osud ruské výzbroje umístěné během cvičení v Bělorusku pečlivě sledovat. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin dnes v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti označil nicméně obavy Západu za "vtip".

I Lukašenko chtěl během jednání s Porošenkem ukrajinské obavy z aliance mezi Minskem a Moskvou rozptýlit. "Netrpíme žádnou alergií, náš obchod ani naše přátelské svazky nejsou namířeny proti nikomu," řekl.

Témata:  Alexandr Lukašenko Petr Porošenko Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy