Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo má jasno: Merkelovou už v čele své vlády nechce

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Podle nejnovějšího průzkumu si téměř dvě třetiny Němců nepřejí, aby byla i po příštích volbách kancléřkou Angela Merkelová.

Průzkum připravil magazín Cicero ve spolupráci s agenturou INSA. Respondenti byli dotázáni, za si lidé myslí, že by měla kancléřka Angela Merkelová pokračovat ve své funkci.

Bylo by to již čtvrté zvolení této nejmocnější ženy světa, jak bývá někdy nazývána. 64 % dotázaných však odpovědělo, že ji její další vládu nepřeje.

Podle deníku Local a průzkumu INSA pro deník Bild se ukazuje, že pokud by volby v Německu proběhly nyní, dvě nejsilnější politické strany (CDU a SPD) by získali kolem 50 % hlasů. A jejich podpora tak prý i nadále klesá. V posledních letech však vždy získali bezproblémovou nadpoloviční většinu. 

Vzhledem ke zhoršující se situaci pro sociální demokraty se dokonce spekulovalo o odsoupení jejích předsedy, Sigmara Gabriela. Ten však podobné zprávy odmítá.

Na oblibě, především ve východní části země, získává krajně pravicová Alternativa pro Německo. Ta podle výsledků nyní získala o 15 % hlasů více. O dvě procenta méně získali Zelení. 

Témata:  Angela Merkelová Německo volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy