Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město nebylo na uprchlíky vůbec připravené. Jak situaci zvládlo?

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Fresno/New York - Zabíjačka kozy byla jedním z incidentů, kterým na sebe uprchlí Syřané upozornili v kalifornském městě Fresno. Uprchlíci byli nejprve umístěni do velkých amerických měst, následně se ale rozhodli přijít sem, protože je čekaly levnější byty. Město ale na jejich příchod nebylo vůbec připravené.

Fresno je městem v americké Kalifornii o zhruba půl milionu obyvatelích.  Tamní policie tam musela řešit nezvyklý případ – zabíjačku ovce. Někdo totiž nahlásil, že na dvorku jednoho z domů ulice East San Ramon Avenue porazil ovci. O sžívání Syřanů s městem, které na příchod uprchlíků nebylo téměř vůbec připravené, píše New York Times.

„Muslimští uprchlíci nebyli předem upozorněni, že porážky ovcí nejsou ve městě povolené,“ napsal místní policista následně do zprávy z výjezdu. Policisté muslimům uložili, aby uklidili stopy po zabíjačce, zejména krev. Dostali výhružku, že příště už by mohli být předvoláni.

Nakonec se ukázalo, že šlo o kozu. Tu syrští uprchlíci nejprve zabili, potom stáhli z kůže a začali ji opékat se svými dalšími syrskými sousedy v ubytovacím komplexu, kde žijí.

Spojené státy uprchlíky umisťují zejména do velkých měst jako je Buffalo ve státě New York, Boise v Idahu nebo Fayetteville v Arkansasu, kde na jejich usazení dohlíží příslušné agentury. Uprchlíci pak mají relativní svobodu, z původně přiřazeného města se mohou stěhovat, kam se jim zalíbí. Může se pak stát, že se přestěhují do Fresna, kde na jejich příchod nikdo není připravený.

Od roku 2016 tak došlo k postupnému zabydlování 200 syrských uprchlíků v kalifornském Fresnu. Původně přitom byly jednotlivé rodiny umístěny v jiných městech. Nalákalo je sem totiž poměrně levné bydlení. Levné bydlení je ale asi to jediné, co by je mělo lákat. Město bojuje s vysokou mírou chudoby a nezaměstnanosti, pro uprchlíky je ještě mnohem těžší sehnat práci. Fresno nedisponuje žádnými státně dotovanými agenturami, které by jim práci pomohly zprostředkovat.  Neexistují ani instituce, které by jim pomohli s poznáním americké kultury a místních pravidel.

Největší šok zažila místní škola Ahwahnee. Syrským žákům musela poskytnout nutná očkování, traumatické poradenství, lekce angličtiny a akademickou podporu. „Nejprve to byl šok. Nikdy jsme neučili studenty, kteří mluví výhradně arabsky,“ připouští ředitel školy Jose Guzman. Musel tak najmout pedagogického asistenta, který arabsky mluvil. Ostatní učitelé se s žáky dorozumívají přes Google překladač.

Na jejich příchod nebyl připraven nikdo, proto vzbuzovali na jedné straně laskavé chování, na straně druhé odtažitost a podezíravost. Některé mešity, církve, ale i synagoga přišly nově příchozím na pomoc. Jeden místní prodejce aut věnoval vůz Toyota Avalon jednomu ze Syřanů, který přišel do města se čtyřmi dětmi.

Ačkoliv všichni muslimové podstoupili screening a další ověřovací procesy, někteří obyvatelé Fresna sdílejí podobné obavy, jaké má americký prezident Donald Trump. Podle nich tito lidé nejsou dostatečně prověření. Mezi také patří i Trevor Carey, který uvádí konzervativní talk-show na jedné z lokálních rádiových stanic.

„Za má léta tady v údolí jsem potkal skvělé Syřany. Ale kruci, naše bezpečí je tady v sázce. Území, odkud přicházejí, je plné Islámského státu,“ řekl jednoho dne ve vysílání.  Obavu sdílí také místní pracovník v továrně na klimatizace Michael Martin. „Myslím že je to trochu děsivé, protože to, co se děje v jejich zemi...“  řekl pro New York Times. Jeho otec k tomu dodal, že „všechno je fajn, pokud se budou chovat jako my,“.

Cestování uprchlíků po Spojených státech je už tradicí. V devadesátých letech Státy přijali desítky evangelických rodin z území bývalého Sovětského svazu. Původně byly tyto křesťanské rodiny umístěné ve státe Oregon a Washington na severozápadě země, většina takto ubytovaných rodin se následně usídlila až na Aljašce, kde jejich komunita žije.

V tuto chvíli nemohou uprchlíci vstoupit na území Spojených států po čtyři měsíce. Vstoupit mohou pouze v případě, že ve Státech mají blízkého příbuzného. Za poslední dva roky ale USA přijaly na 20 tisíc Syřanů, kteří utíkali před válkou a organizací Islámský stát. Město Turlock nedaleko Fresno zase přijalo několik rodin z Iráku a Íránu.

Fresno momentálně disponuje muslimskou komunitou čítající 15 tisíc lidí. Jde hlavně o Pákistánce, Jemeny, Íránce a Palestince. Tito muslimové nabídli nově příchozím Syřanům pomocnou ruku.

Někteří místní se ale s jejich příchodem těžko smiřují. „Jako křesťanka věřím v to, co Pán říká o pomoci cizincům,“ říká Doris Rahmová. Jedním dechem ale dodává, že má obavy, zda byl řádně prověřeni.

Jistý pan Darrah pro list řekl, že slyšel jednoho muže nabízet řešení pro danou situaci ve městě. „Chlápek mi řekl, že má skvělý nápad. Chce najít území daleko od Fresna, kam by všechny Syřanu poslal, protože představují riziko pro místní komunitu,“ citoval mužův nápad Darrah. Podobný tábor prý nedaleko Fresna existoval v období druhé světové války, byli tam internováni Japonci.

Město nicméně zatím nezaznamenalo žádné zprávy o anti-muslimských bouřích a násilí.

Témata:  Sýrie uprchlíci USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy