Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo přepisuje historii? Lidé dostali zaplaceno za to, že používají elektřinu

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Pixmac

Berlín - Můžou za to větrné a solární elektrárny. V neděli bylo po celém Německu ideální počasí, slunečno a zároveň i silný vítr. Díky tomu se stalo, že již odpoledne vytvářely obnovitelné zdroje energie více jak 87 procent celkové spotřeby Německa.

Jednak se jedná o nové nejvyšší číslo v historii, ale hlavně se díky tomu propadla cena energií na několik hodin do negativních hodnot. Takže lidé dostávali zaplaceno za to, že používají elektřinu. I když většina těch byla zatím z komerčních sfér, i tak je to pokrok.

Minulý rok se průměrně obnovitelné zdroje energie postaraly o 33% spotřeby, tento rok se ale očekává ještě vyšší číslo, hlavně kvůli novým větrným elektrárnám, které se brzy spustí.

"Systém se adaptoval dobře. Tyto dny ukázaly, že obnovitelná elektrika může fungovat i ve velkém," řekl Christoph Podewils z Agora Energiewende. Kritici namítají, že obnovitelné zdroje energie budou vždy jen jako pomocník ke klasickým zdrojům, ale Německo s tím nesouhlasí, do roku 2050 chce přejít kompletně na obnovitelný zdroj energie.

Dánsko už na to v podstatě funguje nyní, větrné elektrárny vyrábí více elektřiny, než je potřeba, takže se energie exportuje do okolních zemí, informoval server qz.com.

Témata:  větrné elektrárny solární energie Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy