Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hamburku útočil běženec, policie prohledala jeho ubytovnu

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín – V noci na dnešek prohledala německá policie ubytovnu pro běžence, ve které žil útočník z Hamburku. Muž v pátek nožem napadl zákazníky supermarketu a jednu osobu zabil.

Policie po pátečním útoku nožem v Hamburku prohledala v noci na dnešek ubytovnu, kde 26letý útočník žil. Dále zjišťují motiv jeho činu, při němž zemřel jeden muž a dalších šest lidí utrpělo zranění. Spekuluje se, zda šlo o terorismus.

Podle magazínu Spiegel byl útočníkem ve Spojených arabských emirátech narozený Ahmad A., který žil v poslední době na ubytovně v severohamburské čtvrti Langenhorn.

Motiv útoku v jednom z hamburských supermarketů se dosud nepodařilo jasně určit. Spiegel ale s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedl, že mladík měl kontakty na islámské fundamentalisty, trpěl psychickými problémy a pravidelně konzumoval drogy.

Odborník veřejnoprávní televize ARD na terorismus Michael Stempfle vidí indicie, že útok mohl být teroristickým činem. Odkazuje přitom na vyjádření hamburského primátora Olafa Scholze (SPD), podle něhož takoví útočníci chtějí společnost otrávit strachem.

Uvedl také, že Ahmad A. měl povinnost Německo opustit. Deportovat ho ale zatím nebylo možné, protože neměl žádné dokumenty. Scholz také poznamenal, že ho štve, že jde o člověka, který v Německu požadoval ochranu, „a pak proti nám zaměřil svou nenávist".

K výsledkům prohlídky zatím policie podle německých médií nechtěla sdělit podrobnosti. Podrobnosti k vyšetřování sdělí policie na tiskové konferenci v poledne.

Témata:  útok nožem v supermarketu (Hamburg) policie Německo Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy