Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Hamburku chtěl zemřít jako mučedník, radikalizoval se sám

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německé nejvyšší státní zastupitelství, které dnes převzalo vyšetřování pátečního útoku v Hamburku, je přesvědčeno, že útočník chtěl zemřít jako mučedník.

Jako motiv útoku nožem, který si vyžádal jednoho mrtvého a sedm zraněných, se podle nejvyššího státního zastupitelství nabízí radikální islamismus. Šestadvacetiletý Ahmad A. se zřejmě radikalizoval sám.

Úřad, který ve spolkové republice vyšetřuje závažné teroristické činy, dnes vydal tiskovou zprávu, v níž mimo jiné rekapituluje páteční útok. Ahmad A. podle něj kolem 15:00 vstoupil do supermarketu Edeka v hamburské ulici Fuhlsbütteler Strasse a ze zdejšího sortimentu si vzal kuchyňský nůž s asi 20centimetrovým ostřím, kterým začal útočit.

Násilnému činu na místě podlehl Mathias P., na kterého Ahmad A. zaútočil jako na prvního, život ohrožující zranění utrpěl i další nakupující. Ahmad A. poté obchod opustil a další tři lidi pobodal na ulici, než byl kolemjdoucími přemožen a zadržen. Dvojice dalších osob utrpěla lehčí zranění.

Dosavadní vyšetřování podle nejvyššího státního zastupitelství nepřineslo jakékoliv důkazy o tom, že by Ahmad A. byl součástí takzvaného Islámského státu nebo jiné teroristické organizace. Nezdá se ani, že by byl pod vlivem jakékoliv takové organizace nebo spolupracoval s osobami, které by o chystaném činu věděly.

Témata:  útok nožem v supermarketu (Hamburg) Německo policie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy