Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdinové z Hamburku: Muži, kteří zastavili útočníka Ahmeda A., dostali cenu

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – V Hamburku dnes bylo oceněno sedm mužů, kteří se v pátek postavili útočníkovi Ahmadovi A., který nožem jednoho člověka zabil a dalších pět pobodal. Dostali cenu za občanskou statečnost.

Policejní prezident Hamburku Ralf Martin Meyer při předávání ocenění zdůraznil, že díky zásahu mužů nezemřelo při pátečním útoku více lidí.

Cena pojmenovaná po bývalém radním Hamburku Ian Karanovi je spojená s celkovou dotací 3500 eur (91.000 korun). Mezi sedmi muži, kteří ji dostali, je i šest s migračními kořeny.

Ty má také Palestinec Ahmad A. narozený ve Spojených arabských emirátech, který do Německa přišel v březnu roku 2015 jako uprchlík. Do palestinské Gazy se dosud nemohl vrátit, protože neměl potřebné dokumenty.

K útoku ho podle německého nejvyššího zastupitelství vedl radikální islamismus. Šestadvacetiletý muž, který si prý přál zemřít jako mučedník, se zřejmě radikalizoval ve velmi krátké době.

Témata:  útok nožem v supermarketu (Hamburg) Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy