Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Hamburku přišel jako uprchlík. Policie jej vedla jako islamistu, za hrozbu ho ale nepovažovala

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Hamburk - Útočník, který zabil jednoho člověka a zranil dalších šest osob v Hamburku, je „známým islamistou", říká policie. Média jej identifikovala jako šestadvacetiletého Ahmada A., Palestince, který se narodil ve Spojených arabských emirátech.

Hamburský ministr vnitra Andy Grote potvrdil informaci médií, že muž byl odmítnutým žadatelem o azyl narozeným ve Spojených arabských emirátech. Grote páteční útok odsoudil jako barbarský čin, jenž zničehonic zasáhl lidi, které nic nemohlo předem varovat. 

Vyšetřovatelé uvedli, že muž byl bezpečnostním službám znám, zároveň se ale také zdá, že má psychologické problémy. Bezprostřední nebezpečí od Palestince narozeného ve Spojených arabských emirátech však neočekávali. Byl veden v databázi stovek hamburských islamistů, nebyl ale považován za džihádistu.

I tak ho v minulosti policisté, kteří měli informace například o tom, že v ubytovně pro běžence hlasitě citoval z koránu, navštívili a vedli s ním rozhovor. Při něm se ukázalo, že prakticky neumí německy, ale zato výborně anglicky, švédsky a norsky. Projevila se také jeho psychická nejistota.

Policejní mluvčí dodal, že útok měl náboženský motiv, ale nepotvrdil, zda je incident vyšetřován jako teroristický čin. Ralf Martin Meyer, šéf městské policie, doplnil, že počáteční zjištění ukázala, že útočník jednal sám, nemohl ale zcela vyloučit, zda neměl Ahmed A. spolupachatele.

Státní zastupitelství uvedlo, že mladík se ke svému činu zatím nevyjádřil. Zdůvodnil to tím, že byl při zatčení zraněn a má silné bolesti hlavy. Soud by měl nyní rozhodnout, zda na muže, který se podle magazínu Spiegel jmenuje Ahmad A., uvalí vazbu. Státní zástupci ji požadují kvůli vraždě a pětinásobnému pokusu o vraždu.

Útočník zabil padesátiletého muže a dalších šest lidí zranil. Šlo o padesátiletou Němku a čtyři muže ve věku 19 až 64 let, všichni jsou německého původu. Zraněn byl také muž tureckého původu (35), který se pachatele pokoušel zadržet. Žádný ze zraněných už není v ohrožení života.

Svědci po útoku uvedli, že muž opakovaně křičel „Alláhu Akbar", když v pátek odpoledne napadl nakupující v supermarketu velkým kuchyňským nožem. Nakonec ho zastavil kolemjdoucí, který po něm hodil židle a jiné předměty, aby mu zabránil útěku.

Hamburský primátor Olaf Scholz už (SPD) dříve uvedl, že Ahmad A. měl povinnost Německo opustit. Deportovat ho ale zatím nebylo možné, protože neměl žádné dokumenty, i když palestinské zastupitelství v minulosti dalo najevo připravenost je vystavit. Ještě v pátek před útokem se byl Palestinec na cizineckém úřadě přeptat, zda už jeho doklady dorazily. Podle hamburského policejního prezidenta Ralfa Meyera se v tomto ohledu choval téměř příkladně.

Scholz poznamenal, že ho štve, že jde o člověka, který v Německu požadoval ochranu, "a pak proti nám zaměřil svou nenávist".

Mladý muž do Německa přišel jako běženec z Norska v březnu 2015 a v květnu téhož roku požádal o azyl. Před příchodem do spolkové republiky pobýval také ve Švédsku a ve Španělsku. O tom, že azyl nedostane, rozhodly německé úřady na konci loňského roku. Palestinec se proti rozhodnutí neodvolal.

Témata:  útok nožem v supermarketu (Hamburg) policie Německo Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy