reklama

Přehlídka, kterou v přímém přenosu vysílala čínská státní televize, měla dokázat vojenskou sílu a vyspělost země, komentovaly akci zahraniční tiskové agentury. Zúčastnilo se jí 12.000 vojáků a 600 kusů bojové techniky, včetně více než stovky letadel. Podle čínské televize bylo zhruba 40 procent typů zbraní představeno poprvé.

Právě vojenské letectvo zahájilo "technickou" část přehlídky. Dvě formace tvořené 17 a 24 bojovými vrtulníky utvořily čísla 81 (1.8. - datum založení ČLOA) a 90 (na počest 90. výročí založení ČLOA). Číňané při přehlídce mimo jiné poprvé ukázali svou nejnovější mezikontinentální balistickou střelu Tung-feng 31AG (DF-31AG), která má podle údajů z televizní reportáže dolet přes 10.000 kilometr

Akce se konala na vojenské základně Ču-ž'-che v oblasti Vnitřní Mongolsko. Na televizních záběrech bylo vidět, jak prezident v uniformě promlouvá k vojákům z otevřeného vojenského džípu. Čína podle něj „více než kdy jindy" potřebuje silnou armádu v době, kdy se blíží ke svému cíli „velkého oživení čínského národa".

Si Ťin-pching provedl inspekci vojáků, obrněných vozidel i konvenčních a jaderných střel. Ve vzduchu přitom přelétaly formace letadel. V projevu po skončení přehlídky se obrátil na její účastníky s důraznou výzvou. "Vojáci a důstojníci, musíte se neochvějně řídit principy a systémem absolutního vedení strany nad armádou, vždy poslouchat a vykonávat příkazy strany a mířit k jakémukouli cíli, který vám ukáže," řekl. Vyjádřil pak pevnou víru v to, že čínské ozbrojené síly mají "odvahu i schopnost porazit kteréhokoli nepřítele, který by zemi napadl".

Čínské ozbrojené síly, ve kterých podle odhadů slouží 2,3 milionu mužů a žen, jsou největší na světě a v poslední době procházejí ambiciózním programem modernizace. Zahrnuje investice do nových technologií a vybavení, jako jsou neviditelné stíhačky či letadlové lodě.