Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko představuje hrozbu pro NATO a USA udělají vše, aby hrozbu odvrátily, slíbil Pence

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Tallinn - Rusko představuje hrozbu pro členské státy Severoatlantické aliance a Spojené státy udělají všechno, aby tuto hrozbu odvrátily. Po jednání s prezidenty tří pobaltských států, tedy Estonska, Lotyšska a Litvy, to dnes na tiskové konferenci v Tallinnu prohlásil americký viceprezident Mike Pence.

Druhý muž americké exekutivy přijel do Pobaltí ujistit nejvýchodnější spojence v NATO o platnosti amerických spojeneckých závazků.

"Rozhodně podporujeme pátý článek severoatlantické smlouvy, podle něhož je útok proti kterékoli členské zemi útokem na všechny," prohlásil Pence podle agentury Interfax. Dodal, že "spojenectví USA s Pobaltím je pevné".

Pence přicestoval do regionu, který se aktivně hlásí k aliančnímu požadavku vynakládat na obranu alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Estonsko už toto kritérium plní, Lotyšsko a Litva chtějí deklarovaného cíle dosáhnout příští rok.

"Silné a jednotné NATO je teď důležitější než kdykoli jindy po krachu komunismu," řekl Pence. "Stojíme za národy Estonska, Lotyšska a Litvy, a tak tomu bude navždy," dodal s tím, že americký prezident Donald Trump je stejného názoru.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA Estonsko Mike Pence Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy