reklama

Pokud se dnes pro proces sesazení prezidentky, schválený v dubnu poslanci, vysloví prostá většina senátorů, bude od čtvrtka Rousseffová dočasně zbavena úřadu. Pak budou senátoři ve 180denní lhůtě hlasovat pod vedením předsedy nejvyššího soudu o oprávněnosti ústavní žaloby vůči Rousseffové. Pokud ji schválí dvě třetiny senátorů, bude Rousseffová definitivně zbavena úřadu i možnosti ucházet se o volenou funkci po dobu osmi let.

Rousseffová, která stojí v čele Brazílie od ledna 2011, čelí obvinění, že před minulými volbami z roku 2014 manipulovala s výsledky státního rozpočtu, aby zamaskovala rostoucí schodek. Rousseffová vinu popírá. Z téhož důvodu hrozí sesazení i viceprezidentovi Michelu Temerovi, který by měl prezidentku v čele země dočasně nahradit.

Většina obyvatel si podle průzkumů přeje předčasný konec prezidentčina druhého mandátu, v úterý se ale konaly po celé zemi demonstrace na podporu Rousseffové. Ve 14 z 27 států Brazílie zablokovali protestující řadu silnic a pálili pneumatiky. Podle organizátorů protestů, mezi nimiž je i největší odborové hnutí v zemi, nemá hlasování o sesazení legální základ a jde prý o puč, což tvrdí i sama prezidentka.