Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová prezidentkou: Svět zavede do války, varuje novinář

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: hillaryclinton.com

Washington – Americké prezidentské volby podle mnohých expertů budou znamenat souboj mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Robert Parry, americký investigativní novinář, ale varuje, že pokud se Clintonová stane prezidentkou USA, pro svět to bude znamenat vyhrocení konfliktů.

Myšlenkové zombie

Parry varuje před neokonzervatismem a neoliberalismem, které „během minulých desetiletí řídily americkou zahraniční politiku a ekonomiku – a zoufale selhaly, alespoň co se týče běžných Američanů a lidí v zemích, které byly na druhém konci těchto ideologií. Ani jeden z těchto přístupů lidstvu neprospěl; oba vedly ke smrti a ničení," varuje Parry.

„Ale oba tyto ‚neo' s vybudovaly tak silnou propagandu a politický aparát, a to hlavně ve Washingtonu, že určitě budou šířit chaos i v nadcházejících letech. Jsou to myšlenkové zombie, které vraždí."

Jak vysvětluje, neokonzervatismus prosazuje intervencionismus „změny režimu" a neoliberalismus prosazuje globalismus „volného obchodu". To, že obě politiky stále ve Washingtonu mají převahu podle něj dokazuje fakt, že politické elity jako kandidátku podporují Hillary Clintonovou, která tyto hodnoty vyznává.

„Neo" vládnou

„Zdá se, že se lidé z Demokratické strany spoléhají na mainstreamová média a přední zastánce veřejného mínění, že Trumpa odsunou stranou a Sanderse, který s Clitonovou o demokratickou nominaci soupeří, dorazí," podotýká Parry.

Miliony hlasů, které však Donald Trump a Bernie Sanders navzdory Clintonové získali, podle něj jasně mluví o tom, že velká část americké veřejnosti tyto myšlenky odmítá. Právě okolo těchto dvou myšlenek a jejich případného odmítnutí se tak podle Parry točí celá prezidentská kampaň v letošním roce.

Hlavní výhodou obou „neo" podle Parryho je, že díky nim velká část lidí ve Washingtonu zbohatla a získala popularitu a vliv, kterých se zřejmě nebudou chtít vzdát. V hlavních médiích a think tancích navíc tyto ideologie podle Parryho nemají v podstatě žádnou opozici.

Z neokonzervatismu se tak podle něj stala oficiální zahraniční politika Washingtonu, zatímco ekonomickým debatám dominují neoliberálové. „Ti odsunuli stranou staré zastánce New Deal, kteří volali po větší roli vlády, která by lidi ochránila od přílišného kapitalismu a která by vybudovala veřejnou infrastrukturu, která by sloužila celému národu," uvádí.

Hrozí eskalace konfliktů?

Ačkoliv Parry Donalda Trumpa považuje za nepředvídatelný faktor, je podle něj jisté, že politiku neo nevyznává. Nesouhlasí s válkou v Iráku a „změnou režimu" v Libyi, ani neprosazuje další eskalaci situace – místo toho volá po spolupráci s Čínou a Ruskem. Podobně se pak vyjádřil i Bernie Sanders.

Sama Clintonová se podle Parryho považuje za „liberální intervencionistku", což ale podle něj jen znamená a dokazuje, že neustále podporuje neokonzervativní války a konflikty. „Pokud se stane prezidentkou a setrvá ve své současné politice, dojde na alespoň částečnou vojenskou invazi do Sýrie, bude vysoká pravděpodobnost války s Íránem a dojde k eskalaci vztahů (a možná i k válce) s jadernými zbraněmi disponujícím Ruskem," varuje na závěr Parry.

Témata:  Hillary Clintonová volby v USA USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy