Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dekolonizace Guamu? Nevolil jsem prezidenta, nezvolil jsem si válku. A přesto je tady, zní z ostrova

Guam
Guam
Foto: Wikimedia Commons

Hagatna – Strach z vojenského konfliktu se Severní Koreou vyvolal na tichomořském ostrově Guam volání po změně politického uspořádání, podle něhož je ostrov takzvaným nezačleněným územím USA s vnitřní samosprávou. Napsala to dnes agentura AP. Na ostrově se hovoří o „dekolonizaci".

Zhruba 160.000 obyvatel Guamu je americkými občany, ale nemají právo volit prezidenta. Krize vyvolala nové kolo diskusí o změně stavu, ale názory na řešení se různí.

Část obyvatel ostrova chce vyhlásit Guam 51. americkým státem, jiní volají po nezávislosti. Ozývají se i hlasy po omezení přítomnosti americké armády, která na ostrově udržuje 7000 mužů a dvě velké vojenské základny. Hlavní dopravní tepna na Guamu se jmenuje Ulice námořní pěchoty. Hlavním zdrojem příjmů je právě armáda, v níž mnozí obyvatelé ostrova hrdě slouží.

V posledních dnech hrozí KLDR Guamu raketovým útokem, diskuse o politickém statusu ostrova se proto opět vyhrotila. „Nevolil jsem prezidenta, nezvolil jsem si tuto válku. A přesto je to tady," prohlásil šéf guamského parlamentu Benjamin Cruz. Guvernér Eddie Calvo vidí v krizi možnost upozornit na nezvyklé vztahy Guamu s domovskou pevninou a dosáhnout možných změn.

Calvo zřídil komisi, která se přípravou změn zabývá. Představa je taková, že občané budou hlasovat, zda jsou pro zachování nynějšího stavu, status 51. státu Unie, nebo pro nezávislost. Lidé budou mít možnost projevit svou vůli, ale poslední slovo bude mít Kongres ve Washingtonu.

Guam je americkým územím od roku 1898 s výjimkou dvouletého období za druhé světové války, kdy byl pod kontrolou Japonska. Má vlastní vládu stejně jako padesátka států USA, má guvernéra a zákonodárný sbor. Obyvatelé neplatí americké daně z příjmu, ale mají právo využívat sociální a zdravotní programy.

Témata:  Guam USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy