Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mám strach a propadám panice. Obyvatele Guamu děsí výhrůžky KLDR

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Agaňa (Guam) - Na tichomořském ostrově Guam, který ve své nejširší partii měří pouhých 19 kilometrů, žije zhruba 163.000 Američanů. Na hrozby ze Severní Koreje jsou tam zvyklí, nejnovější ostrá slovní přestřelka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Pchjongjangem ale mnohé znepokojila, uvedla agentura AP.

"Mám trochu strach a propadám panice. Opravdu se to stane? Kdyby šlo jen o mě, tak je mi to jedno, mám ale strach o syna. Zvažuji, že se (z Guamu) odstěhuji," řekl sedmatřicetiletý řidič autobusu Cecil Chugrad.

Pchjongjang oznámil, že zkoumá možnost raketového útoku na Guam. Trump na to reagoval na twitteru slovy, že jaderný arzenál USA je teď silnější a mocnější než kdykoli předtím, ale že doufá, že ho USA nikdy nebudou muset použít. Podle odborníků je KLDR schopna použít k útoku i raketu s jadernou hlavicí.

Ministr zahraničí Rex Tillerson Američanům doporučil, aby spali dobře, a při návratu ze své asijské cesty do USA se předem naplánované zastávce na Guamu nevyhnul. "Bezprostřední nebezpečí nehrozí," řekl. Spojené státy dál počítají s tím, že se Rusku a Číně podaří Severní Koreu přimět k návratu k dialogu. Odborníci si nemyslí, že by Pchjongjang riskoval zničení svého režimu, jež by po útoku na americké občany následovalo.

"Jestli se něco stane, musíme být všichni připraveni a modlit se, aby se nic nestalo. Všichni mají strach, protože zde máme do činění se silami, které nemůžeme ovlivnit," řekla šestapadesátiletá Daisy Mendiolaová.

Jiné obyvatele znepokojuje celková politická atmosféra a pochybují také o schopnosti vlády najít mírové řešení. Právník Todd Thompson se hrozbám z KLDR v minulosti smál, protože věřil, že ve Washingtonu zvítězí chladné hlavy. "Musím ale říci, že teď se nesměji. Obávám se, že se ve Washingtonu poměry změnily. Kdo ví, co bude," řekl Thompson. Jeho bratr Mitch dodal, že "mnoho lidí na Guamu nevěří, že se za těchto okolností Bílý dům rozhodne správně".

Bratři ale také sdělili, že zatím nebyli svědky paniky ani nákupů do zásoby. "Myslím, že jsou lidé prostě ohromeni a nevědí, co si mají myslet," sdělil Todd Thompson.

Mariah Sablanová z cestovní kanceláře Golden Dragon řekla, že kanceláře zatím nezaregistrovaly rušení letů na Guam. "Není to zlé, žádný zmatek tady není, je to běžný pracovní den," řekla.

Guam leží v Tichém oceánu zhruba 3300 kilometrů jihovýchodně od Pchjongjangu a přes 6000 kilometrů od Honolulu. Severní Korea mnoho let uvádí, že ostrov leží v dosahu jejích útočných zbraní, a zlobně reaguje vždy, když nad Korejský poloostrov vzlétnou z Guamu americká vojenská letadla.

V roce 2013 severokorejské sdělovací prostředky tvrdily, že vůdce Kim Čong-un armádě nařídil připravit plány útoků na americké základny na Guamu, na Havaji, v Jižní Koreji i na americkou pevninu. Spojené státy mají na Guamu protiraketový systém THAAD.

Témata:  Guam Severní Korea USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:23

Pavel: EU není bezchybná, vstup Česka byl ale výhrou

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy