Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guam leží v centru jaderného napětí mezi USA a KLDR. Čím je tento ostrov tak zajímavý?

Guam
Guam
Foto: Wikimedia Commons

Hatanga (Guam) - Oznámení severokorejské armády, že připravuje operační plány pro útok na ostrov Guam, přinesl tomuto americkému území v Pacifiku více globální pozornosti, než tomu bylo za desítky let. Čím je tento ostrov tak zajímavý?

Kde Guam leží?

Jde o nejjižnější ostrov souostroví Mariany, který leží v severozápadní části Tichého oceánu. Spadá mezi autonomní ostrovní území Spojených států amerických a jedná se o jedno z pěti amerických teritorií se zavedenou civilní vládou. Jak píše server Business Insider, má zhruba ve velikost města Chicago a v nejužším bodě je široký 6 kilometrů. Leží asi 2,200 kilometrů jihovýchodně od Severní Koreje, je tedy mnohem blíž ke KLDR než samotné Spojené státy. Právě díky jeho blízké vzdálenost k Číně, Japonsku, Filipínám a Korejskému poloostrovem, byl dlouhou dobu nezbytným vlastnictvím americké armády.

Jaký je vztah Guamu a USA?

Guamu se v roce 1565 zmocnilo Španělsko, americkým územím se strov stal v roce 1898 během španělsko-americké války. Japonsko ho za druhé světové války asi dva a půl roku zabavilo. Po 2. světové válce byl v roce 1950 Guam prohlášen autonomním ostrovním územím Spojených států, což zahrnovalo ustanovení guamské civilní vlády a poskytnutí amerického občanství všem obyvatelům ostrova.

Jelikož ale Guam není státem USA, občané USA žijící na ostrově se nemohou účastnit volby amerického prezidenta a guamský zástupce v Kongresu nemá právo hlasovat. Guamští obyvatelé mají ovšem právo volit zástupce politických stran v primárních prezidentských volbách.

Co na ostrově dělá americká armáda?

Spojené státy udržují námořní základnu a pobřežní hlídku na jihu ostrova a leteckou základnu na severu – ta byla silně využívána během války ve Vietnamu. I když armáda zabrala již 30% ostrova, snaží se dál zvyšovat svou přítomnost tím, že do Guamu přemístí tisíce námořníků, kteří v současné době sídlí v japonské Okinawě.

Kvůli ochraně ostrova se na něm nachází Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) , který se používá k sestřelování balistických raket. Minulý měsíc nad se ostrovem dvakrát objevily nadzvukové bombardéry, které odstartovaly z ostrova Guam a přeletěly nad Korejským poloostrovem. Šlo o reakci na dvě severokorejské zkoušky mezikontinentálních balistických raket.

Zatímco lidé z Guamu vyjadřují odpor a nelibosti nad přítomností americké armády, je tato přítomnost důležitá pro ekonomiku ostrova, druhé místo pak v tomto směru hraje cestovní ruch.

Kdo na ostrově žije?

Ostrov byl před asi čtyřmi tisíci lety osídlen předky lidu, který je dnes znám jako Čamoro. Jde o obyvatelé Mikronésie. Národ vznikl míšením původních austronéských obyvatel se Španěly a Filipínci. I dnes je to největší etnické skupina na ostrově, na Guamu žije asi 65 tisíc Čamorů. Celkem pak má ostrov asi 160 000 obyvatel. Jeho hlavním městem je Hagatna a jeho největším městem je Dededo.

Jeho hlavními jazyky jsou angličtina a chamorro. Na ostrově působilo nebo stále ještě působí několik populárních hnutí, které prosazují větší samosprávu nebo dokonce nezávislost ostrova na USA. Tyto skupiny byly aktivní především v 80. letech, některé usilovaly, aby se ostrov přidal k Portoriku.

Témata:  Guam Severní Korea U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.