Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká trojka EU se bojí Číny, naléhá na Komisi, ať dohlédne na její investice

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Největší státy Evropské unie naléhají na Evropskou komisi, aby dávala stanoviska členským státům k jednotlivým zahraničním investicím. Opatření by mělo být primárně zaměřené proti Číně, která se snaží skupovat evropské společnosti technického zaměření.

Podle serveru Politico se Německo, Francie a Itálie snaží přesvědčit Evropskou komisi, aby hrála větší roli v ochraně některých evropských inovativních společností, na které má zálusk Čína. Tyto tři země navrhují, aby Komise stanovila, zda jsou čínské akvizice řízeny politickými cíli Číny, nebo skutečně tržními silami. Stanovisko komise by pak členských státům pomohlo v rozhodování, zda odmítnou vstup čínských společností do svých firem. 

Čína se snaží koupit zejména klenoty evropského průmyslové sektoru, jako je německá společnost vyrábějící roboty Kuka, do níž Číňané vstoupili loni. Evropané se začínají obávat, že Říši středu nepohání ekonomická motivace, ale spíše snaha Pekingu získat nejmodernější technologie, což je jeden z jejich politických cílů stanovený v dokumentu "Made in China 2025", který má posunout úroveň čínského průmyslu.

Očekává se, že předseda Komise Jean-Claude Juncker oznámí už 13. září své plány, jak řídit zahraniční investice ve své Zprávě o stavu Evropské unie, ale zůstává nejasné, jaký mechanismus by dal Komisi pravomoc, aby působila jako policista.

Podle přání Německa, Francie a Itálie by Komise měla jasně deklarovat, zda převzetí zahraniční společností má čistě ekonomický cíl, nebo jde o nějaký stupeň státního vlivu. Dokument, který byl poslán Junckerovi na začátku tohoto měsíce říká, že členské státy by měly mít právo "zakazovat" převzetí ve strategických sektorech, které "musí být jasněji definovány".

Zásadní rozhodovací pravomoc zablokovat akvizici ze strany cizí země zůstane národním vládám, Unie bude moci určit, zda taková akce je v souladu s zásadami volného trhu. "Na žádost členského státu Komise posoudí tržní slučitelnost operace," uvádí návrh. To zahrnuje "rozsah, v jakém bylo investiční rozhodnutí investora ze zemí mimo EU přímo nebo nepřímo ovlivněno vládními předpisy", stejně jako "rozsah, v němž je skutečná akvizice financována nebo spolufinancována státními nebo vládou kontrolovaným subjektem," stojí v návrhu.

Návrh také požaduje, aby Komise vypracovala dvakrát ročně zprávu o rozsahu investic v celé Evropě. 

Země, které omezují investice ze států EU, by v praxi opatřením měly být potrestány tak, že se s nimi bude moci zacházet stejným způsobem. Země EU by tak mohla "prověřit akvizici a v případě potřeby ji podmínit nebo zakázat, pokud podmínky diskriminují evropské investory," uvádí návrh. Ten spoléhá na expertízu Evropské komise a poté na suverénní rozhodnutí členského státu. 

Témata:  Čína Francie Německo EU

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy