Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V JAR se navzdory protestům ochránců zvířat uskutečnila aukce rohů nosorožců

Zoo v Lešné u Zlína, nosorožci
Zoo v Lešné u Zlína, nosorožci
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Johannesbug - V Jihoafrické republice skončila třídenní internetová aukce rohů nosorožců. Výsledky kontroverzní dražby organizátoři zatím nezveřejnili. Registrace mezi dražitele vyšla na 100.000 jihoafrických randů, což je v přepočtu téměř 166.000 Kč.

Největší světový soukromý chovatel nosorožců John Hume navzdory nevoli úřadů a ochránců zvířat nabídl k prodeji 264 rohů. Zástupce organizátorů slíbil, že o průběhu aukce sdělí bližší informace v pondělí.

Hume chová kolem 1500 kusů na farmě poblíž Johannesburgu. Tvrdí, že zvířata pravidelně zbavuje rohů, aby byla nezajímavá pro pytláky. Z výtěžku aukce prý pokryje rostoucí náklady na ostrahu svých stád, kterou zajišťují ozbrojené hlídky, vrtulníky a elektrické oplocení.

Jihoafrický ústavní soud v dubnu zrušil moratorium na vnitrostátní obchod s rohy nosorožců. Světový zákaz obchodu s rohy ohrožených zvířat ale zůstává v platnosti. Přesto se úřady snažily aukci zabránit, Hume ale nakonec získal souhlas soudu. Nyní podle agentury AFP plánuje na příští měsíc další dražbu.

Odpůrci tvrdí, že prodej pouze zvýší poptávku a nosorožce ještě více ohrozí. Většina nosorožců na světě žije v Jihoafrické republice. Ochránci zvířat tvrdí, že pytláci v posledních letech kvůli rohům zabili rekordní počet nosorožců.

Témata:  nosorožci Jihoafrická republika dražby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy