reklama

Oba státníci jednali v tzv. normandském formátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem 22. srpna a příměří, domluvené k nadcházejícímu školnímu roku, podpořili.

Teď ale podle agentury Reuters Macron a Merkelová vyjádřili znepokojení nad tím, že bezpečnostní situace na východě Ukrajiny se nijak významně nezlepšila. Slíbili, že situaci nadále budou bedlivě sledovat.

„Vyzýváme prezidenta Putina a prezidenta Porošenka, aby plně respektovali své závazky, veřejně a jasně podpořili příměří a zajistili vydání příslušných rozkazů vojákům a místním silám," uvedli v prohlášení.

Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uvedla, že nové, takzvané školní příměří ve východoukrajinském Donbasu, které začalo platit v pátek, bylo od té doby porušeno ve více než 600 případech.

Příměří se nejčastěji porušuje především na kritických místech opakovaných střetů mezi vládními vojsky a proruskými separatisty. Znepokojení pozorovatelů vyvolává především využití těžkých zbraní, tedy tanků, děl a minometů.