Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lijáky a monzunové záplavy v jižní Asii si vyžádaly už 1500 obětí

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Povodně způsobené monzunovými lijáky zasáhly v uplynulých týdnech široký pás území jižní Asie zahrnující sever Indie, jih Nepálu a sever Bangladéše. Bilance neobvykle ničivých záplav překročila 1500 mrtvých.

Podle DPA je přes 1300 obětí z Indie. V Nepálu zahynulo více než 140 lidí a zhruba stejný počet hlásí také Bangladéš.

Nejhůře postižen je stát Bihár na severovýchodě Indie, kde povodně usmrtily 514 lidí. V posledních dnech čelí záplavám ale také západ Indie; v úterý například monzunové deště prakticky zastavily život ve dvacetimilionové indické finanční metropoli Bombaji. Podle agentury AP byla dnes většina vlakových spojů obnovena, doprava ale zůstává chaotická. Níže položené části města jsou stále pod vodou. Meteorologové hlásí na dnešek další mohutné lijáky a místní vláda proto vyzvala všechny školy, aby dnes zrušily vyučování.

Většina obětí z Nepálu a Bangladéše přišla o život ve druhém srpnovém týdnu, kdy tyto státy postihly několikadenní mohutné lijáky. Třetina území Nepálu a Bangladéše byla v tu dobu pod vodou. Hladiny řek v těchto zemích se ale již vrátily k normálu.

V nedávné době si monzunové záplavy vyžádaly nejvíce obětí v červnu 2013 v severoindických státech Uttarákhand a Himáčalpradéš, kde zahynulo 5750 lidí.

Témata:  povodně v Indii Nepál Bangladéš Indie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy