Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiérka Mayová volá po podpoře zákona o brexitu, někteří konzervativci s tím mají problém

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová v sobotu vyzvala zákonodárce, aby podpořili návrh zákona, který se stane základem právní odluky Spojeného království od EU. Zároveň varovala před případnou snahou prosadit pozměňovací návrhy.

"Zrušovací zákon je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžeme podniknout, abychom zabránili tomu, aby se lidé a podniky dostali na pokraj propasti," uvedla Mayová s tím, že norma zajistí "právní kontinuitu".

Uvedla, že "vítá příspěvky poslanců", ale ty musejí "odpovídat společnému cíli", a sice "pomoci Británii uspět s brexitem".

Poslanci mají text začít projednávat ve čtvrtek a podle agentury Reuters může Mayová čelit odporu ze strany některých proevropských členů její vládní Konzervativní strany.

Pozicí Mayové značně otřásl výsledek červnových parlamentních voleb. Konzervativní strana ztratila absolutní většinu a musela vládu vytvořit s ultrakonzervativní severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Stále se objevují spekulace o přečasném odchodu Mayové z funkce, ta to odmítá.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy