reklama

Musk tím reagoval na páteční slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého je rozvoj umělé inteligence klíčem k budoucímu ovládnutí světa.

"Ten, kdo získá náskok v této oblasti, stane se pánem světa," poznamenal Putin. Současně ujistil, že Rusko by v takovém případě bylo ochotné podělit se o své znalosti a technologie s celým světem.

Musk dnes v reakci na příspěvek jiného uživatele twitteru upozornil, že válku by v budoucnosti nemuseli iniciovat státníci, ale právě umělá inteligence, pokud by dospěla k závěru, že preventivní úder je nejpravděpodobnější cestou k vítězství.

Musk již minulý měsíc podepsal dopis vyzývající OSN, aby zakázala vývoj takzvaných "robotů zabijáků". Experti na umělou inteligence v dopise varují, že "smrtelná autonomní" technologie představuje Pandořinu skřínku. Důležité je podle nich jednat včas a užití umělé inteligence při obsluhování zbraní zakázat.

Takzvaní roboti zabijáci jsou plně samostatnou zbraní, která je schopna vybrat cíl a zaútočit na něj bez lidského zapojení. Zatím tento typ zbraně neexistuje, ale vlivem technologického pokroku se brzy může stát realitou.

Příznivci těchto robotů věří, že současné válečné zákony jsou pro řešení situace dostačující, pokud budou takové zbraně vyvinuty. Naopak odpůrci této technologie jsou přesvědčeni, že roboti zabijáci představují hrozbu pro lidstvo.