Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová ostře zkritizovala Orbána kvůli uprchlíkům. Takové chování nelze akceptovat, tvrdí

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Berlín - Podle německé kancléčky Angely Merkelové je nepřijatelné, aby Maďarsko ognorovalo verdikt Soudního dvora Evropské unie ohledně povinných uprchlických kvót. O záležitosti bude nutné hovořit na říjnovém unijním summitu.

Soud EU verdiktem odmítl žalobu Maďarska a Slovenska proti většinovému rozhodnutí členských států EU z roku 2015 o zavedení přerozdělovacího mechanismu. Tehdejší rozhodnutí, že každá země musí z Řecka a Itálie převzít schválený počet uprchlíků, tak platí, a to i pro ty země, které tehdy hlasovaly proti - včetně například Maďarska a České republiky.

"To, že nějaká vláda řekne, že rozsudek Evropského soudního dvora ji nezajímá, nelze akceptovat," řekla kancléřka v rozhovoru s Berliner Zeitung.

Na otázku, co to znamená pro setrvání Maďarska v EU, zdůraznila, že byla dotčena "velmi zásadní otázka Evropy".

Merkelová, která bývá kritizována za příliš otevřenou migrační politiku, nicméně poznamenala, že svůj kurz v uprchlické politice EU nevidí kvůli odmítání několika východních členů EU v ohrožení.

Témata:  Angela Merkelová Maďarsko uprchlíci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy