Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální tajemník OSN Guterres varoval před konflikty ve světě, vyzval k boji proti terorismu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - V New Yorku začíná všeobecná rozprava 72. zasedání Valného shromáždění OSN. Generální tajemník OSN António Guterres varoval před konflikty ve světě a odsoudil přitom jaderné testy Severní Koreje. Zkritizoval též postup barmské vlády vůči Rohingům. Vyzval k boji proti terorismu a ke společnému úsilí při řešení klimatických změn.

Guterres prohlásil, že obavy z použití jaderných zbraní jsou v současnosti nejsilnější od konce studené války, a to kvůli počínání Pchjongjangu. Vyzval proto všechny státy, aby dodržovaly rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které uvalují na KLDR sankce kvůli jejímu zbrojnímu programu.

Rovněž kritizoval etnické konflikty ve světě. Zmínil se v té souvislosti o náboženských konfliktech na Blízkém východě, obšírně se ale zabýval zejména situací v Barmě. Apeloval na tamní vládu, aby ukončila vojenské operace vůči menšinovému etniku Rohingů.

Guterres také vyzval ke společnému postupu v boji proti globálnímu terorismu. Uvítal v této souvislosti vytvoření Protiteroristického úřadu OSN. Upozornil však, že pro potlačení terorismu nestačí vést proti extremistům ozbrojený konflikt, ale je třeba řešit i příčiny jejich radikalizace, jako jsou pocit nespravedlnosti, nezaměstnanost nebo chudoba.

Ve svém projevu generální tajemník OSN připomněl, že poslední desetiletí bylo nejteplejší v historii měření, a upozornil, že podle expertů může v důsledku klimatických změn přibývat extrémních projevů počasí, jakým byly například letošní hurikány, které zasáhly Karibik a jih USA.

V závěru své řeči se zabýval i problematikou migrace. Kvůli klimatické změně a pokračujícím konfliktům se podle něj nedá očekávat, že by migrantů ve světě ubylo. Vybídl proto mezinárodní společenství k silnějšímu angažmá proti příčinám migrace. "Migranti nejsou problém. Problém leží v konfliktech, pronásledování a beznadějné chudobě," řekl.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea uprchlíci António Guterres

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.