reklama

OSN uvádí, že pro zajištění bezpečnosti běženců jsou klíčové především efektivně řízené uprchlické tábory. Informovala o tom charitativní organizace Thomson Reuters Foundation. Bangladéšská vláda pro běžence zřídila dva uprchlické tábory, přístřešky nekontrolované úřady se však rozrostly i za jejich hranice.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci jsou nově příchozí uprchlíci, z nichž většinu tvoří ženy a děti, v ohrožení ze strany obchodníků s lidmi. Úřady a pracovníci táborů totiž čelí nekontrolovanému přílivu dalších migrantů.

„Většina z nich nemá peníze, jídlo, pitnou vodu nebo přístřeší a nemluví (stejným) jazykem... zůstávají proto napospas komukoliv, kdo jim nabídne pomoc a mohou se tak stát oběťmi obchodu s lidmi," uvedl mluvčí regionální pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Chris Lom.

Klíčová je podle Loma vysoce funkční správa uprchlických táborů. „My jako humanitární agentury jsme v současné době velmi daleko od toho, abychom mohly zajistit (vše potřebné) vzhledem k počtu a rychlosti, s jakou přicházejí další lidé," dodal.