Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoltenberg a Mattis neohlášeně navštívili Afghánistán

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kábul - Šéf NATO Jens Stoltenberg a americký ministr obrany James Mattis dnes přicestovali do afghánské metropole. Podle agentury DPA je tématem neohlášené návštěvy realizace nové strategie USA pro Afghánistán, kterou před časem představil americký prezident Donald Trump.

Stoltenberg a Mattis přiletěli do Afghánistánu krátce po 08:00 místního času (05:30 SELČ). Oba se již setkali s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

Mají v plánu také setkání s vojáky americké armády a sil NATO a během dne hodlají uspořádat tiskovou konferenci. Délka jejich pobytu v zemi zmítané boji nebyla z bezpečnostních důvodů upřesněna.

USA chtějí do středoasijské země vyslat celkem 3000 dalších vojáků. Zvětšení svých kontingentů ohlásily už i další členské země NATO. Spojené státy měly dosud v Afghánistánu asi 11.000 mužů a žen ve zbrani, v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na 100.000. Afghánské armádě v tažení proti Talibanu pomáhá kromě vojáků USA dalších 5000 vojáků ze zemí NATO, včetně českých.

Témata:  Afghanistán NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg James Mattis USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy