Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oběti zvráceného lékaře dostanou odškodnění. Tvrdil ženám, že jim musí operovat prsa, i když byly zdravé

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Londýn - Oběti britského lékaře Iana Patersona budou odškodněny částkou ve výši 37 milionů liber (1,1 miliardy korun). Paterson svým pacientům a pacientkám, které ošetřoval na soukromé klinice v letech 1997 až 2011, tvrdil, že jim hrozí onemocnění rakovinou prsu, a musí proto na operaci.

Patersona poslal soud v květnu do vězení na 15 let. V srpnu mu odvolací soud trest zvýšil na dvacet let za mřížemi, informovala stanice Sky News.

Lékař odebral řadě osob části zdravé tkáně a některým provedl takzvanou mastektomii, tedy odstranění celých prsních žláz, ačkoli to podle odborníků z medicínského hlediska nebylo vůbec nutné. Motiv jeho počínání není jasný. Podle soudu mu ale mohlo jít i o zisk.

Dnes soud schválil vytvoření fondu na odškodnění Patersonových obětí. V přepočtu více než miliardu korun by z něj mělo dostat zhruba 750 lidí. Téměř tři čtvrtiny určené částky dá do fondu na základě soudního verdiktu nemocniční společnost Spire Healthcare, druhý největší poskytovatel soukromé zdravotní péče v Británii, pro kterou Paterson operace prováděl. Další část uhradí lékařova pojišťovna.

Témata:  operace lékaři odškodnění Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy