Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se nevzdává, pro Donbas připravuje plán B, zní z Ukrajiny

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin již informoval vůdce samozvaného Doněcké lidové republiky (DPR) Alexandra Zacharčenka o jeho dalším postupu v případě, že do ruských okupovaných oblastí na východě Ukrajiny budou nasazeny modré přilby OSN. Tvrdí to ukrajinský poslanec, koordinátor analytické skupiny pro analýzu informací a vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

Ukrajinská agentura Unian cituje Tymčuka, který tvrdí, že Putinova verze scénáře týkající se vyslání mírové mise OSN, která by měla působit jen na frontové linii oddělující znepřátelené strany a chránit tam pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), je absolutně nepřijatelná, protože nebude mít žádný vliv na deescalaci.

„Za prvé, mise OBSE nemá mandát nebo úkol zasahovat, zatímco mírové mise jsou přesně na to zaměřeny. Jejich jedinou funkcí je sledování a pozorování, nemohou donutit [dotyčné strany], aby dodržovaly Minské dohody, mise OBSE je tam prostě proto, aby pozorovala, zaznamenávala a hlásila," upozorňuje Tymčuk. 

Navíc podle něj Putin svou nabídkou zavádí určitý druh know-how k mírovým operacím. Nicméně z pohledu Ukrajiny a jejich evropských spojenců, stejně jako z hlediska mezinárodního práva a koncepce OSN o mírových operacích, nabízí Moskva zřejmý nesmysl, tvrdí expert. „Vskutku, přišli se superplánem, jak se vyrovnat s mírovou operací, ale tento plán je jako bolavý palec," uvádí Tymčuk.

Tymčuk dále řekl, že Moskva je připravena na skutečnost, že jakmile bude nucena učinit ústupek, nebo se objeví další verze mírových operací, Kreml přikročí k plánu B. „Jsou připraveni kráčet po cestě, kterou se vydali v roce 2014. Tehdy svolali veřejné shromáždění občanské neposlušnosti. Zatímco v roce 2014 musel Putin na místo dovézt autobusy plné najatých násilníků, které média označovala jako místní obyvatele, dnešní militanti z Doněcké a Luhanské lidové republiky a jiní prostě uspořádají obrovský protest, aby zablokovali mírové jednotky OSN,“ vysvětluje Tymčuk. To znamená, že Kreml přichází s takovou alternativou, aby na počátku, když budou mírové jednotky rozmístěny v souladu s plánem, který je však v rozporu s plánem navrženým Moskvou, mohlo Rusko okamžitě narušit mírovou operaci, tvrdí Tymčuk s tím, že bude využita Putinova oblíbená metoda, kdy se militanti schovávají za zády žen a dětí. 

„Jsem naprosto jistý, že právě tohle se Putin snažil předat Zacharčenkovi," shrnul politik a vojenský expert v jedné osobě. Ruská média dříve informovala, že Zacharčenko dorazil do Kremlu, údajně navštívil koncert ruského zpěváka a příznivce DPR Josefa Kobzona. Nicméně ruská zástupkyně protiválečného hnutí Olga Kurnosová poznamenala, že návštěva koncertu je jen záminka a že Kreml si předvolal vůdce povstalců kvůli obavám Moskvy ohledně možného nasazení mírových jednotek na Donbasu, dodává Unian.

Témata:  Donbass v Doněcku Ukrajinská krize Rusko Vladimír Putin Alexandr Zacharčenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy