Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly na hranicích? Mohu poskytnout vojáky, ale Evropa musí poslat pomoc, říká libyjský generál Haftar

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Řím - Generál Chalífa Haftar, rival tripoliské vlády, požádal evropské země, aby mu při potírání migrace poskytly pomoc. Informuje o tom to dnes italský list Corriere della Sera.

V Římě se generál setkal s italskou ministryní obrany, s ministrem vnitra, velitelem ozbrojených sil i šéfem rozvědky. Posléze deníku v rozhovoru řekl, že se s italskou stranou shodli na tom, že Libye je v ohledu migrace pouze tranzitní zemí a je třeba jednat se státy, s nimiž sousedí.

„Co se týče kontroly jižní hranice (Libye), mohu poskytnout vojáky, ale vy Evropané musíte poslat pomoc: drony, helikoptéry, zařízení pro noční vidění, vozidla," řekl Haftar. Dovoz zbraní je přitom vzhledem k embargu OSN povolen jen vládě v Tripolisu, kterou OSN uznává. Dovoz musí schválit výbor Rady bezpečnosti OSN.

Generál Haftar je proti embargu, jeho zrušení obhajuje bojem proti terorismu a potíráním migrace. V rozhovoru také uvedl, že ministryně obrany Roberta Pinottiová přijala program, v jehož rámci budou jeho muži cvičeni v Itálii.

Haftar odsoudil dohodu mezi Itálií, tripoliskou vládou premiéra Faíze Sarrádže a milicemi na východě. Řím a Tripolis podle agentury AP platí milicím v okolí města Sabráta, které se původně podílely na obchodu s lidmi, aby bránily migrantům vyplouvat do Evropy. Itálie později svou účast rezolutně popřela.

„Jedinou suverénní silou je naše armáda (LNA), která navíc ani nepožaduje žold. Tam, kde LNA působí, končí pašování lidí, ale také zbraní a ropy. Migrační toky se nesnížily díky milicím, ale díky našemu vojsku, které opanuje čím dál větší území," dodal Haftar.

Témata:  Libye uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy