Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v Las Vegas je nejhorším útokem v historii USA, zemřelo více než 50 lidí

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Las Vegas - Jen několik hodin uplynulo od útoku na koncertě v americkém městě hazardu a už nyní je jasné, že masakr zapíše do historie. S více než 50 mrtvými jde o nejhorší útok spáchaný střelnou zbraní, jaký se kdy na americké půdě odehrál.

Za dosud nejhorší útok byla považována střelba v gay klubu v Orlandu na Floridě, k níž došlo 12. června 2016. Ta si vyžádala 49 mrtvých a 53 zraněných, následně byl útočník zabit. FBI posléze útočníka identifikovala jako devětadvacetiletého amerického občana Omara Mateena, který se narodil v USA, jeho rodiče jsou ale z Afghánistánu.

Až do včerejška se jednalo o střelbu s největším počtem obětí v historii USA. Dnešní masakr v Las Vegas ji ale překonal. Na koncertě countryové hudby spustil zatím pachatel, podle médií čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock, palbu automatickými zbraněmi ze 32. patra nedalekého hotelu a vzhledem k rozsáhlosti a intenzitě útoku je jasné, že musel vypálit stovky nábojů. Útok, při němž byli diváci jako terče na střelnici, si zatím vyžádal nejméně 50 mrtvých a přes 200 zraněných. Policie poté útočníka zastřelila.

Ke třetímu nejhoršímu masakru v dějinách došlo 16. dubna 2007. Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu zavraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu 32 mrtvých. Poté obrátil zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu.

Masakry na školách nejsou v USA ničím výjimečný. Dokládá to i čtvrtý největší útok, při němž zemřelo 27 lidí. 14. prosince, deset dní před Vánoci, na základní škole v Newtownu postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku, naposledy pak obrátil zbraň proti sobě.

Po třinácti mrtvých si vyžádaly útoky, které se odehrály mezi lety 1999 a 2009. 20. dubna 1999 útočili dva osmnáctiletí mladíci ve střední škole Columbine na předměstí amerického města Denver, kromě zabití 13 lidí zranili 20 osob, poté spáchali sebevraždu. Dlouhou dobu se jednalo o největší masakr v dějinách Spojených států a jde o jeden z nejznámějších případů střelby ve škole celosvětově.

O deset let později, 3. dubna 2009, střílel ve středisku pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York imigrant z Číny. I on se poté zastřelil. O pár měsíců později, 5. listopadu 2009, útočil na základně americké armády v texaském Fort Hoodu major a armádní psychiatr Nidal Malik. Později byl odsouzen k trestu smrti.

Témata:  střelba na koncertě v Las Vegas USA Las Vegas policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.