Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kimův bratr byl zavražděn bojovým nervovým plynem. Na šatech obviněných se našly jeho stopy

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Indonésanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (29) čelí obvinění, že 13. února zavraždily Kim Čong-nama bojovým nervovým plynem VX. Na jejich oblečení se našly stopy této látky. U soudu v Malajsii to dnes řekl chemik Raja Subramaniam. Ženám hrozí trest smrti.

Ze zosnování vraždy bratra severokorejského diktátora na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru jsou podezřelé severokorejské tajné služby. KLDR jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

Chemik oznámil, že vedlejší produkt plynu VX objevil na oblečení podezřelé Indonésanky a že čistou formu bojové látky nalezl na svršku podezřelé Vietnamky. Stopy smrtící substance byly i na nehtech Vietnamky.

VX proniká do těla skrz kůži, oči a dýchací cesty. U zasažené osoby nejprve vyvolává nevolnost a kašel a následně ochromí dýchací svaly, což vede k silným křečovitým bolestem a končí smrtí.

Obě obviněné podle vyšetřovatelů vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí. Malajsijští vyšetřovatelé tvrdí, že ženám jed poskytli čtyři Severokorejci, kteří v den vraždy z Malajsie odjeli.

Kim Čong-nam, který žil dlouhodobě v dobrovolném exilu v Macau, byl bratrem vůdce Kim Čong-una. Jejich společným otcem byl bývalý severokorejský vůdce Kim Čong-il, matky měli odlišné.

Témata:  Malajsie Severní Korea Kim Čong-nam

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy