Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela má další problém. Více než milion dětí ohrožují smrtelné spalničky

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelu kromě politické a ekonomické krize sužuje epidemie spalniček. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se mohlo nakazit milion dětí, už nyní jsou registrovány desítky případů.

Mezi lety 2000 a 2015 se ve světě díky vakcinaci výskyt smrtelných případů spalniček snížil o téměř 80 procent. V zemích, kde očkování není zavedeno, jsou spalničky nebezpečným, život ohrožujícím onemocněním.

Ve Venezuele, v jejíž čele stojí socialistický prezident Nicolás Maduro, se projevuje kritický nedostatek vakcín a léků, nemocnice chátrají a doktoři prchají ze země. Podle zdravotníků neprošlo v posledních deseti letech vakcinací 1,2 milionu dětí mladších jednoho roku.

Venezuelské ministerstvo zdravotnictví podle WHO přestalo vydávat obvyklý týdenní přehled o dětské úmrtnosti, takže země o rozsahu postižení ztrácí přehled. WHO plánuje pomoci dodávkou 7,2 milionu kusů vakcín.

Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí a pronikne až do lymfatického systému. Onemocnění se projevuje vysokou teplotou, rýmou, kašlem a zánětem spojivek. Na sliznici v dutině ústní se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý den se vysévá až splývavá vyrážka nejprve za ušima, na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny. Vyrážka přetrvává obvykle 5 dní. Komplikací může být dlouho trvající horečka až 40°C.

Témata:  Spalničky Venezuela nemoc

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy