Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jirka se chlubil, že letí na Nový Zéland. Hrozí mu teď doživotí

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Aukland - Pár hodin předtím, než společně se svou matkou skončil v novozélandské cele, chlubil se třiačtyřicetiletý Jiří K. z Hrádku nad Nisou na Facebooku, že letí na Nový Zéland. Společně se sedmdesátiletou matkou měli v kufrech rekordních 20 kg pervitinu.

Třiačtyřicetiletý Jiří a jeho sedmdesátiletá matka se zřejmě pašováním drog snažili řešit své obří dluhy a exekuce. Na Nový Zéland chtěli propašovat 20 kilogramů pervitinu. Na místním trhu by se dal prodat za neuvěřitelných 324 milionů korun. To zřejmě dvojici z Hrádku nad Nisou stálo za riziko.

"Cestuji z letiště Suvaranabhumi v Bangkoku do Auklandu na Novém Zélandu," chlubil se Jiří K. ve středu po poledni fotografií Airbusu A330 společnosti Qantas pořízenou přes sklo odbavovací haly. To ještě netušil, že to může být poslední cesta, kterou v životě absolvuje.

Pervitin je na Novém Zélandu zařazený mezi drogy tzv. skupiny A, tedy mezi ty nejtěžší. A za jejich prodej a pašování posílají místní soudci pachatele nemilosrdně na doživotí. Navíc čeští pašeráci si naivně vybrali jednu se zemí s nejpřísnějšími celními a imigračními kontrolami na světě.

"Ta kontrola je důslednější než například v Londýně nebo v Paříži. Byla to velká naivita, ale nevěřím, že nevěděli, co vezou," řekl TV Nova Jan Papež, majitel cestovní kanceláři zaměřené na Nový Zéland.

"Těžko odhadnout, jestli to byli kurýři, nebo jestli to byli volavky, které měli připoutat pozornost, aby někdo prošel s větší dávkou. I když to množství odpovídá spíš tomu, že vezli jednu z hlavních várek," myslí si Jan Papež.

S 20 Kg pervitinu, které by se na Novém Zélandu prodaly v přepočtu za 324 milionů korun, vytvořili čeští pašeráci smutný rekord. S tak velkým množství drogy místní celníci nikdy nikoho nechytili.

Soud měl proběhnout už v pátek, nebyl ale k dispozici tlumočník. Podle informací TV Nova ale už první soudní stání proběhlo v pondělí. TV Nova to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Před odletem na Nový Zéland žili matka se synem v Hrádku nad Nisou. O rodinný dům ale přišli kvůli dluhům, podle místních způsobených hraním na automatech. "Paní mi tvrdila, že odjíždí na brigádu do Německa. Zametat do nějaké továrny, kde montují regály. Je to tak 14 dní," řekl TV Nova muž, který jejich dům vydražil.

O Jiřího se v minulosti zajímala česká policie. Podle informací TV Nova vykradl několik čerpacích stanic a také supermarket. Působil i v roli tzv. bílého koně. "Nám jako policii tato osoba není neznámá. V minulosti byl již několikrát stíhán pro trestnou činnost," potvrdila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Policisté se zatím v případu neangažují. Nevylučují ale, že se zapojí. "V tuto chvíli je případ v gesci novozélandské justice a v případě, že budeme požádáni o jakoukoli spolupráci, budeme jim určitě nápomocní," potvrdila mluvčí policie Šrýtrová.

Témata:  Nový Zéland drogy

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy