Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z domovů leos prchlo už 37.000 afghánských rodin

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kábul – Organizace spojených národů dnes zveřejnila údaje, podle kterých muselo kvůli bojům jen tento rok odejít ze svých domovů více než 37 afghánských rodin. Mezinárodní společenství jim přitom podle zprávy poskytuje jen minimální humanitární pomoc.

Zhruba 37.000 afghánských rodin muselo podle místní pobočky OSN během prvních čtyř měsíců tohoto roku opustit kvůli zuřícím bojům své domovy. Podle nedávné zprávy Norské rady pro uprchlíky patří Afghánistán k zemím s nejvyšším počtem vnitřně vysídlených obyvatel.

Afghánská rodina má v průměru sedm členů, celkem tak od počátku roku z domovů prchlo asi až 260.000 Afghánců.

Kromě toho materiál přináší zpřesněné údaje o počtu vnitřně vysídlených za loňský rok. Před násilím ze svých vsí a měst uprchlo 384.480 lidí, což oproti roku 2014 představuje nárůst o 96 procent. Tři z pěti těchto uprchlíků přitom loni tvořily děti.

Celkem je podle OSN osob, které musely utéct ze svých domovů, nevydaly se ale do zahraničí, nýbrž zůstaly v Afghánistánu, zhruba 1,2 milionu.

Témata:  Afghanistán OSN (Organizace spojených národů) uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy