Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyrgyzstánu začalo první kolo prezidentských voleb

Volby, Ilustrační foto
Volby, Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Biškek - V Kyrgyzstánu dnes lidé volí nového prezidenta, který ve funkci vystřídá Almazbeka Atambajeva. Mezi favority patří sociální demokrat a Atambajevův spojenec Sooronbaj Žeenbekov. Proti němu stojí expremiér a zámožný podnikatel Omurbek Babanov, vůdce strany Republika-Vlast.

Oba prosazují ideu sekulárního státu s těsným vztahy s Ruskem. Žádný z jedenácti kandidujících politiků podle průzkumů dnes nezíská nadpoloviční většinu hlasů potřebnou k okamžitému vítězství. Kyrgyzstán proto bude zřejmě čekat druhé volební kolo.

Volební kampaň byla dramatická, poznamenala ji vzájemná obviňování kandidátů z korupce a z pokusů uzurpovat moc. Politickou diskusi rozbouřil i případ české společnosti Liglass Trading, která získala kontrakt na dostavbu velkého energetického projektu na řece Naryn. Vláda od smlouvy nakonec ustoupila a obvinila české podnikatele, že podmínky smlouvy nedodrželi.

Muslimský Kyrgyzstán sice nemá pověst politicky příliš stabilního státu, ale na rozdíl od sousedního Kazachstánu, Uzbekistánu nebo Tádžikistánu ho neovládá autokratický samovládce. Atambajev se pokojně vzdává funkce, stejně jako to učinila jeho předchůdkyně ve funkci Roza Otunbajevová.

Témata:  Kyrgyzstán volby

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy