reklama

Muž loni v polovině října střílel na příslušníky speciálního zásahového komanda. To mělo pomoci zabavit v jeho domě tři desítky zbraní. Při střelbě jeden policista zemřel a dva utrpěli zranění.

Podle prokurátora Matthiase Helda Wolfgang P. útok na policisty dlouho plánoval. Vystřelil jedenáctkrát se zjevným úmyslem jich co nejvíc zabít nebo zranit. Naproti tomu obhájkyně Susanne Kollerová tvrzení obžaloby odmítla a zásah komanda kritizovala jako "diletantský" a zbytečný.

V souvislosti s tímto případem se německá policie na do té doby málo známé hnutí více zaměřila. Před dvěma týdny začal v jiném německém městě Halle proces s 42letým Adrianem Ursachem, který podle policie k hnutí Říšští občané rovněž patří. Je obžalovaný z pokusu o vraždu člena policejní zásahové jednotky, který loni v srpnu vstoupil na jeho pozemek jako doprovod soudních vykonavatelů.

Hnutí Říšští občané považuje nynější spolkovou republiku za nelegitimní stát a většinou se hlásí k někdejší Německé říši (1871-1945). Odmítají například platit daně a nerespektují rozhodnutí německých soudů. Cíle hnutí jsou podle německé kontrarozvědky protiústavní.