Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snaha o obnovení vztahů NATO-Rusko: Má se konat důležitá schůzka, oznámil generál Pavel

Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington/Moskva - NATO pozastavilo vojenskou spolupráci s Ruskem v roce 2014 po anexi Krymu a vypuknutí bojů v Donbasu. V současnosti ale již dochází ke zlepšení vztahů, uvedl před novináři předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Nicméně upozornil, že aliance není ochotna obnovit spolupráci s Moskvou v plném rozsahu.

"Snažíme se obnovit styky s Ruskem jak na politické, tak vojenské úrovni," řekl český generál. NATO pozastavilo vojenskou spolupráci s Ruskem v roce 2014, ale zůstaly zachovány politické a diplomatické styky.

Sám Pavel se minulý měsíc v Baku setkal s náčelníkem ruského generálného štábu Valerijem Gerasimovem. Jednání označil za otevřené, oba generálové se snažili držet se vojenských záležitostí a vyhnout se politickým sporům. Doufá, že do konce letošního roku se také setkají Gerasimov a velitel sil NATO v Evropě, americký generál Curtis Scaparrotti, termín však ještě nebyl dohodnut.

"Říkáme ruským partnerům, že jsme otevřeni dialogu, ale ne obnovení spolupráce, protože podmínky pro to nedozrály," upozornil Pavel s tím, že tyto podmínky byly jasně stanoveny na politické úrovni a jde o především o respektování mezinárodního práva a urovnání konfliktu v Donbasu. A také se - v důsledku rusko-gruzínské války v srpnu 2008 a ruské anexe Krymu v březnu 2014 a konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny - vytratila důvěra z předchozí spolupráce.

"Od té doby se nalézáme v období, které bych pravděpodobně označil za dobu vzájemných obvinění," uvedl Pavel a připustil, že to, co NATO považuje za "jasnou agresi", vidí Rusko jinak a naopak věří, že jej aliance ohrožuje. Některá fakta jsou však podle Pavla nesporná a je záhodno raději respektovat pravidla nastolená po druhé světové válce, než žít v anarchii.

K nadcházejícímu zasedání Rady NATO-Rusko na úrovni velvyslanců v Bruselu generál poznamenal, že na pořadu bude situace na Ukrajině, transparentnost vojenských cvičení a snížení rizika incidentů, jakož i situace v Afghánistánu: NATO hodlá upozornit na informace, že Rusko přes prostředníky zásobuje radikální hnutí Taliban palivem a zbraněmi.

Zahájení smysluplného vojenského dialogu s ruskou stranou je pro Pavla jednou z hlavních věcí od jeho nástupu do funkce šéfa výboru v červnu 2015. Komunikace na vojenské úrovni by podle aliančních představ měla pomoci předcházet případným tragickým nedorozuměním a umožnit rychlé řešení incidentů. NATO si dlouhodobě stěžuje například na chování ruských vojenských pilotů nad Baltským či Černým mořem.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Petr Pavel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy